2006

Будиночок у горах

Притулок мандрівника

 

Місце:

с. Сусково, Закарпатська обл., Україна

Реалізація проекту:

2006

Площа:

100м²

 

Затишний сімейний будинок для вакацій створений далеко від домівки, серед невисоких Закарпатських гір.

Ми використовували традиційні композиційні прийоми та матеріали місцевої народної архітектури для того щоб створити будинок який би був природньо інтегрований у середовище

 

Ділянка знаходиться на південному схилі гори, що спускається до долини річки Латориці.  Будинок розміщено вздовж схилу, щоб з кожної кімнати можна було милуватись чудовим краєвидом

 

 

Фасад будинку темний, для створення враження автентичного, давнього будинку. Світлі торці колод зрубу підкреслюють тектоніку, акцентні ставні окреслюють панорамні вікна, а світла структура галереї промовисто заявляє про характер будинку

 

Особливий клімат цього регіону сформував традиційні прийоми в житловій архітектурі. Спека влітку та багато дощів в інші пори року зумовили використання великого виносу даху, який захищає від сонячних променів в спеку, ховає фасади в дощову пору, створюючи затишний сховок для споглядання дощу. Він навіть має свою назву – «піддашок». Завершення фасаду галереєю є також характерним для гірської частини Закарпаття

 

Всередині дерев’яні стіни, балки, стеля та декоративні деталі залишені без будь-якої обробки й мають текстуру та фактуру, колір та запах натурального дерева. На підлозі використано місцевий камінь – сланець темних та яскравих відтінків, також без обробки.

Природність була визначальною рисою в підборі матеріалів інтер’єру, тактильні відчуття від грубої підлоги, приємного дерева повинні були контрастувати з матеріалами звичними для міста

 

Центром композиції внутрішнього простору є вогнище – великий купольний камін, навколо якого розташовані вхід до будинку, вітальня, обідній стіл та кухня. Він об’єднує ці простори і постійно нагадує, що це сховок у горах – необхідно розкласти вогнище і милуватись панорамою долини через велику вітрину у вітальні або сидячи на лавці з подушками біля вікна у столовій. Цей затишний зручний куточок між двома комодами є одним з найулюбленіших в будинку.

На центральній стіні у вітальні висить велика мапа на якій відображені маршрути, які нагадують власникам про приємні подорожі та надихають на нові