2009

Будинок у cаду

Два характери одного будинку

Місце:

хутір Піски, Київська обл., Україна

Реалізація проекту:

2009

Площа:

92 м²

 

Про місце 

Природна піщана коса на болотяних територіях в передгір’ї. Раніше це були місця які затоплювались, окрім піщаної коси. Тут здавна існувало поселення, нині хутір, а в кінці ХХ ст. на природніх піщаних берегах було створено декілька садових товариств. Одна з небагатьох ділянок була незабудована. 

Садове товариство як одна вулиця тягнеться довгою стрічкою вздовж каналу. Ділянка знаходиться на найвищій точці піщаної коси. Завдяки такому розташуванню будинок матиме чудові панорамні привілеї 

Зелений куточок на щільно забудованій вулиці

Стара забудова вулиці доволі щільна, будинки побудовані з однаковим відступом від дороги. Минулий власник ділянки також збирався продовжити цей ряд і навіть викопав яму для підвального поверху. Але пісок з часом сформував природню базу для майбутнього ставка. А новий будинок розміщено в глибині ділянки. Завдяки цьому будинок знаходиться у вільному просторі – не в щільній забудові. На передньому дворі з озером створюється особливий мікроклімат – сонячний та захищений від вітрів

 

Будинок як садовий павільйон

Архітектура будинку частково обумовлена особливістю розташування та життєвим сценарієм. З вулиці будинок сприймається як сучасна двоповерхова споруда, в якій переважають масиви стін. Форма та розміри вікон чітко відповідають внутрішній складовій інтер’єру і тому створюють на головному фасаді певну гру в якій простежуються модульність проте розмежування між поверхами не відчутне

 

 

 

Фасад будинку що звернений до саду – суцільно скляний, лише тонкі білі стійки підкреслюють тектоніку дерев’яного каркасу на якому тримається односхилий масив даху.

Південна стіна – масивна, кам’яна, покликана сприймати літню спеку та відповідати структурі вулиці.

Північна стіна – скляна, це панорама в сад, вона забезпечує постійно змінний пейзаж для основних приміщень будинку та м’яке світло протягом дня.

Бічні фасади розкривають секрет щодо комбінованої конструктивної структури будинку і в місці зустрічі різних матеріалів створено скляний розрив - вікна

 

 

 

Будинок задуманий так що в ньому є один великий відкритий простір – хол, вітальні, кухня, відкриті сходи на мезонін на якому знаходиться студія з бібліотекою. І є лише дві маленькі закриті – ванна та спальна кімната.

В будинку існує дві тераси – одна на якій можна сховатись від літньої спеки та зустрічати схід сонця, друга як сховок від північних вітрів та зігрівання на сонці у холодну пору


 

 

 

 

 

 

 

 

Сад без меж

В якій би частині будинку ми не знаходились, ми повинні відчувати, що ми в саду. Це чи не найголовніша тема яку потрібно підтримувати в усіх деталях. 

Будинок має два абсолютно різні фасади, два протилежних характери. Сад також спроектований таким чином, щоб відповідати цьому. Південна частина зі ставком, оформлена посадкою виразно південних рослин, проте які гарно почуваються в цій кліматичній зоні – платан, катальпа, сумах, магнолія, а також лавандовий куточок доповнений відповідним різнотрав’ям.

Більша частина саду яку видно з панорамних вікон має складнішу структуру – фруктові дерева які квітнуть навесні переважають ближче до будинку, над водою – верба, болотні дуби та клен формують другий план в підтримку дорослим деревам на сусідніх ділянках